Welke titel/graad mag ik voeren?


Heb je de studie HBO-ICT of een van de rechtsvoorgangers afgerond aan de Hanzehogeschool Groningen? Dan heb je het recht om de ingenieurstitel of bachelorgraad te voeren. Hieronder geven we je meer informatie over hoe je bijvoorbeeld een titel en/of graad mag voeren.

De meest actuele informatie over dit onderwerp is altijd te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/welke-titel-mag-ik-voeren-als-ik-ben-afgestudeerd-of-gepromoveerd.

Let op: het onrechtmatig voeren van een titel is strafbaar! Je mag dus alleen een titel/graad voeren als je de studie volledig hebt afgerond en (dus) in het bezit bent van het bijbehorende diploma.


Ik heb HBO-ICT afgerond

Studenten die HBO-ICT hebben afgerond, mogen kiezen uit het voeren van de ingenieurstitel (ing.) of het voeren van de Bachelor of Science-graad. De titel en/of graad voer je bijvoorbeeld als volgt:

  • ing. Victor Oorbeeld
  • Victor Oorbeeld, BSc.
  • Victor Oorbeeld BSc
  • Victor Oorbeeld BS

De graad Bachelor of Science is op meerdere manieren af te korten: zowel BSc als BS kunnen gebruikt worden, alhoewel de laatste wat minder gebruikelijk is in Nederland. De komma tussen naam en graad en de punt na de graad hangen af van de persoonlijke voorkeur van de drager.

Het is niet toegestaan om tegelijkertijd de ingenieurstitel en de Bachelor of Science-graad te voeren (bv. ing. Victor Oorbeeld, BSc.) als je bijvoorbeeld alleen HBO-ICT hebt gestudeerd. Heb je meerdere studies afgerond? Probeer je dan te houden aan de taalrichtlijnen van bijvoorbeeld Taaladvies.net of kijk ter inspiratie op Wikipedia.

Ik heb Informatica, Technische Informatica, Bedrijfskundige Informatica of een andere rechtsvoorganger van HBO-ICT afgerond

Studenten die een rechtsvoorganger van HBO-ICT hebben afgerond, mogen de ingenieurstitel (ing.) voeren. Dat staat los van het besluit van de Rijksoverheid om na 1986 ook titels te verlenen voor andere studies (zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/hoger-onderwijs/vraag-en-antwoord/welke-titel-mag-ik-voeren-als-ik-ben-afgestudeerd-of-gepromoveerd).

Voor bepaalde rechtsvoorgangers kan het mogelijk zijn om, in plaats van de ingenieurstitel, de bachelorgraad B ICT te voeren achter de naam (bv. Victor Oorbeeld, B ICT). Neem voor de zekerheid contact op met de Hanzehogeschool Groningen als je hier meer informatie over wilt hebben.

Overige uitgangspunten

  • Ondanks dat de Hanzehogeschool Groningen internationaal bekend staat als een University of Applied Sciences, is de verleende bachelorgraad bij HBO-ICT niet Bachelor of Applied Science (ook bekend als BAS, B.AS of BASc). We raden ten strengste af om deze verouderde graad te gebruiken.
  • Raak niet in de war met de andere ingenieurstitel (ir.)! Die titel mag alleen gevoerd worden als je een technische universitaire masterstudie hebt afgerond.